03 Σεπτεμβρίου, 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2008

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 2.9.2008, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 152ας Συνοδικής Περιόδου.
Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των Συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως είναι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των Μελών, η οποία βεβαίως πρέπει να διατυπώνεται με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση.
Ο Μακαριώτατος, κατά την εισαγωγική του ομιλία ανεφέρθη στους βασικούς άξονες που πρέπει να απασχολήσουν τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου :

Α´ άξονας.
Στελέχωση της Εκκλησίας.
α. Καλλιέργεια των Ιερατικών κλίσεων.
β. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
γ. Αξιοποίηση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ποιμαντικής Κατεύθυνσης.
δ. Δια βίου γνωστική και πνευματική καλλιέργεια και εκπαίδευση των εν ενεργεία Κληρικών.
ε. Μελέτη των συγχρόνων δρωμένων στον πολιτισμό, τον στοχασμό και την επιστήμη.
στ. Προσπάθεια τόνωσης της πνευματικής ζωής της Ενορίας.

Β´ άξονας.
Κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
Δημιουργία νέων Κέντρων και εξυγίανση των υπαρχόντων Ιδρυμάτων για την ανακούφιση του πάσχοντος αδελφού μας, ει δυνατόν σε όλα τα είδη της ανάγκης του. Άμεση προτεραιότητα στους τέσσερις τομείς :
1. Για τον κατάκοιτο και εγκαταλελειμμένο άνθρωπο.
2. Για άτομα με ειδικές ανάγκες.
3. Για εξαρτημένα άτομα από διάφορες ουσίες.
4. Για τα καθημερινά προβλήματα και ανάγκες (φτώχεια, αρρώστια, στέγη κ.λπ.).

Γ´ άξονας.
Ενημέρωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη λήξη κάθε εξαμήνου, για τις δραστηριότητες των Εκκλησιαστικών Οργανισμών.
Η αρχή έγινε στο τέλος της σημερινής Συνεδρίας, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος και ο Γενικός Διευθυντής αυτής κ. Αντώνιος Ζαμπέλης, ενημέρωσαν το Σώμα για την πορεία του Οργανισμού. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι, στόχος του Οργανισμού δεν είναι η αύξηση των κερδών και η τοποθέτησή τους σε χρεόγραφα και Τράπεζες, αλλά μέρος των εσόδων αυτών να γίνουν πόροι που θα επιστρέφουν στον λαό μας μέσα από το έργο της εκκλησιαστικής διακονίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.