25 Αυγούστου, 2008

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την επικαιρότητα, και κατ΄ επέκτασιν τους μαθητές και τους γονείς τους, το εάν τελικά ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης θα αποφασίσει κατ΄ εντολήν της Κυβέρνησης, για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, χωρίς όμως να κάνουν σαφείς τους λόγους που ζητούν την απαλλαγή τους, από το συγκεκριμένο μάθημα στην αίτησή τους.

Όταν κατά το παρελθόν, είχε και πάλι ανακύψει το ως άνω θέμα, η τότε Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ) 13/11/2000, είχε ζητήσει από τον τότε ειδικό Επιστημονικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου κ. Αναστάσιο Μαρίνο Δρ. Νομικής και Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ενημερώσει την Ι. Σύνοδο, δια Γνωμοδοτήσεως για το θέμα όπου μας προβληματίζει και πάλι σήμερα. Ο κ. Μαρίνος μεταξύ άλλων στη Γνωμοδότησή του γράφει:...Το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει. Το μάθημα αυτό πρέπει να διδάσκεται σύμφωνα με το Ορθόδοξο Δόγμα, διότι αυτό απαιτεί το δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας των γονέων οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι δε μη Ορθόδοξοι (Ετερόθρησκοι και Ετερόδοξοι) καθώς και οι άθεοι έχουν αναφαίρετον δικαίωμα να απέχουν αζημίως από την διδασκαλίαν αυτού του μαθήματος. Και καταλήγει ο κ. Μαρίνος: Όλα αυτά έχουν γίνει δεκτά με αποφάσεις του Στ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά τα ως άνω λοιπόν Αγαπητοί μου, γίνεται εύκολα κατανοητό, πως είναι αδιανόητη η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών, και ιδίως χωρίς την όποια αιτιολόγηση στην αίτησή τους.

Voiotosp.blogspot.com