12 Ιουνίου, 2008

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  (7/2/2008)

Η εκλογή έγινε στη δεύτερη ψηφοφορία. 
Στο μήνυμά του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε 
το Θεό και τους αρχιερείς, αποδοχόμενος με αυτόν 
τον τρόπο τη νέα του θέση.

Ο μέχρι σήμερα μητροπολίτης Θηβών
και Λεβαδείας έλαβε στο β΄ γύρο 45 ψήφους.

Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος έλαβε 27 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και δύο λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί Aρχιεπίσκοπος από τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.Τέσσερις μητροπολίτες διεκδίκησαν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμο, Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί την 7ην Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη με τον μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο να προηγείται με 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης. Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος έλαβε επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος.

Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών όπου διεξήχθη η ψηφοφορία. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα. Η κεντρική πόρτα του Ναού άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί που έβγαιναν ανέφεραν το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου.

 «Η διαδικασία ήταν άψογη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα δίδαξε δημοκρατία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον άξιο νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, που παρέστη στη διαδικασία εκλογής.

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε και επισήμως, την Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, ενώ εντός πέντε ημερών εδόθη η διαβεβαίωση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια επραγματοποιήθη 16/2/2008  η ενθρόνιση στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Ικανοποίηση στο Φανάρι: 

Την ικανοποίησή του για την εκλογή του από Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμου εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη, τονίζουν στο Φανάρι αναφέροντας χαρακτηριστικά «προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία». 

Οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών. 

Ο μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν. Παράλληλα, θερμούς χαιρετισμούς και «από καρδιάς συγχαρητήρια» απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εκλογή του ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός, 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή εξ ονόματος της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος, καθώς και όλοι οι Προκαθήμενοι και Αρχιεπίσκοποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων Δογμάτων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: